Toen mijn twee mannen ter wereld kwamen voelde ik een intens gevoel van GELUK, TROTS, maar bovenal heel veel LIEFDE.
Mijn vriend had hetzelfde. Het is zo'n onwijs mooi gevoel om iemand onvoorwaardelijk lief te hebben. Onvoorwaardelijk, omdat ze helemaal niets hoeven te doen, om dat gevoel teweeg te brengen. Er hangen helemaal geen voorwaarden aan.
Hier denk je als ouders verder over na en dan besef je, je kinderen hebben je ook onvoorwaardelijk lief, maar toch hangen daar nog wel wat onbewuste voorwaarden aan vast. Kinderen zullen hoe dan ook van hun ouders houden, maar je wil als ouder dat dit houden van.. terecht is en niet alleen omdat je nou eenmaal zijn of haar ouders bent. Als ouder krijg je de verantwoordelijkheid om voor je kinderen te zorgen. Te voldoen in bepaalde basisbehoeftes. Dit zijn natuurlijk de basisbehoeftes als: zorg en veiligheid. Je kinderen een veilige plek te geven, te verzorgen en eten en drinken te geven. Als aan deze behoeftes niet wordt voldaan, zal het al een afstand creëren tussen ouder en kind.
Als ouder doe je je best om aan deze basisbehoeftes te voldoen. Ik bespreek in deze blog de 12 geestelijke basisbehoeftes, die je samen tot één belangrijke behoefte kunt noemen: LIEFDE. Liefde kun je als ouder uiten voor je kind op verschillende manieren en dat is door invulling te geven aan de 12 geestelijke basisbehoeftes. Let wel op: hoe erg je je best ook doet als ouder, je zal het nooit goed genoeg doen, want wat voor jou een 'goede' invulling is aan deze behoefte, kan misschien iets heel anders zijn dan wat je kind 'verwacht'. Het klinkt misschien een beetje gek, als ik het zo zeg, en wil niemand op zijn ziel trappen, want ik zou het het liefste zo willen zeggen: je doet het altijd goed genoeg als je maar probeert invulling te geven aan die behoeftes, maar toch en dat zal je zelf als volwassen (kind) wel merken, dat je toch altijd terugdenkt aan je jeugd, aan de tekorten of gemissen, naast natuurlijk wel alle mooie dingen die je mee hebt gekregen. Als je hierover zou praten met je ouders, merk je dat zij wel het idee hadden dat ze je bijvoorbeeld ERKENNING gaven, maar soms kan je zelf het altijd gezien of ervaren hebben als geen of onvoldoende erkenning.
Zie dit maar als een schrale troost bij het opvoeden... en zeg maar tegen jezelf dat als je je best doet, dat dat stukje je een goede ouder maakt: Liefde die je voor je kind hebt en die je aan je kind toont, op welke manier dan ook om maar te kunnen voldoen aan in ieder geval een paar van die basisbehoeftes.
Meestal staan deze bij de vraag: wat wil ik mijn kinderen meegeven? Het zijn dingen je als ouders zelf belangrijk vindt. Voor jou en je partner kan dit ook weer anders zijn. Je geeft een mix mee aan je kind van wat jullie beide belangrijk vinden in de opvoeding. Soms botsen deze dingen, maar het mooie eraan is dat elke ouder vooral benadrukt wat voor hem of haar belangrijk is en naja op deze manier kun je zeggen dat het kind dus op deze manier meerdere dingen wordt meegegeven. Zo weet ik dat mijn vriend onze kinderen graag bevestiging en erkenning geeft en ze zo vaak laat weten dat ze het goed doen en ik hecht op dit moment veel waarde aan geruststelling en vertrouwen.
Hieronder zal ik per basisbehoefte aangeven hoe ik invulling hieraan wil geven en hoe er in mijn ogen aan voldaan kan worden (en ja ik ben ook geen expert, maar wel een moeder die interesse toont voor het willen voldoen aan deze behoeften om zo mijn kinderen mijn LIEFDE te kunnen tonen)
Aanmoediging
Ik zou hier invulling aan willen geven door achter keuzes van mijn kinderen te staan en ze aan te moedigen in deze keuzes, maar ook door ze aan te moedigen als ze angsten ervaren, ik zou ze willen helpen dan over hun angst heen te willen komen.
Bevestiging en Erkenning
Deze twee neem ik samen, want ik denk dat ze vallen en opstaan met elkaar. Ik denk dat je beide moet zien te vervullen. Ik zou dit willen doen door mijn kinderen te laten zien dat ze er toe doen en dat ze er mogen zijn. Proberen echt naar hun te luisteren, naar wat ze zeggen en naar hun mening. Ook zou ik proberen niet gelijk mijn gelijk te willen halen, maar echt te willen overwegen wat zij te zeggen hebben. Op deze manier hoop ik als ouder te kunnen voldoen aan het bevestigen en erkennen van mijn kinderen.
Geruststelling
Als mijn kinderen verdrietig zijn of bang wil ik ze gerust kunnen stellen dat alles weer goed komt. Dat ze hun papa en mama hebben niet achter hun staat en er voor hun zijn en dat wij als ouders alles voor ze over hebben.
Vertrouwen
Voor mij is het belangrijk dat ze mij kunnen vertrouwen. Dat als ze mij dingen vertellen in vertrouwen, ik deze niet zomaar met jan en alleman deel. Dit is ook een stukje wat ik erg belangrijk vind, mede doordat mijn kant van de familie er nogal om bekend staat dat wij heel erg OPEN zijn. Natuurlijk een mooie eigenschap, wat ik mijn kinderen ook mee wil geven, maar die openheid mag beperkt worden. Zo hoop ik vertrouwen te verdienen van mijn kinderen. Daarnaast wil ik ze vertrouwen geven in hun eigen kunnen, door dit te benadrukken en ze hierin bevestiging te geven.
Acceptatie
Laten voelen dat mijn kinderen er mogen zijn. Dit klinkt misschien makkelijk, maar dat is het niet altijd. Ik wil tijd voor mijn kinderen vrij maken. Niet aldoor op mijn telefoon zitten of op de laptop. (oeps terwijl ik dit type denk ik hé moeders moet je niet even naar je kinderen?)
Ik wil ze laten weten dat ze er mogen zijn en dat ik hun aanwezigheid heel erg prettig vind. Ook wil ik ze knuffels geven en kusjes. Dit laat in mijn ogen zien hoe gek je op ze bent.
Bewondering
Heb bewondering voor alles wat ze doen. Het is niet allemaal vanzelfsprekend. Laat aan je kinderen zien hoe knap je iets vindt. Ik vind het ook belangrijk om het te benoemen en niet alleen maar: ''knap hoor'''of ''goed zo'' te zeggen. Ik denk dat het van belang is dat kinderen leren wat het zo goed maakt en waarom je precies bewondering hebt voor hetgeen dat ze doen. Op deze manier onthouden ze ook beter de complimenten die ze krijgen. Er wordt meer waarde aan gehecht.
Zorg (verzorgen)
Zorg die kinderen nodig hebben kan op verschillende gebieden, zoals uiterlijke verzorging, maar ook op sociaal-emotioneel gebied of leergebied. Ik hoop dat ik mijn kinderen op al deze gebieden de juiste zorg kan bieden. In eerste instantie wil ik ze verzorgen door ze elke dag fris en fruitig voor de dag te laten komen, schone kleren aan en zorgen dat ze er gewoon verzorgt uit zien. Daarnaast wil ik ze zorg bieden op sociaal-emotioneel gebied en op leergebied of gedrag. Ik ben naast moeder ook leerkracht/gedragsspecialist, maar ik weet dat het als het om je eigen kinderen gaat altijd anders is, dan als het een kind van een ander betreft. Toch hoop ik ook voor mijn eigen kinderen de juiste ondersteuning te kunnen vinden als ze die nodig hebben. Alles in het teken voor een optimale ontwikkeling.
Goedkeuring
Een kind wil graag voelen dat hij of zij het goed doet en goede keuzes maakt. Toch in bepaalde fases van zijn of haar leven kan dit op een andere manier gezocht worden, een negatieve manier. Ik hoop dat ik tegen die tijd als mijn mannetjes groot zijn, hier doorheen kan prikken en ze toch de goedkeuring geven die ze zo hard nodig hebben. Ik zou hier graag invulling aan willen geven door ze ook zelf te leren wat ''goede'' keuzes zijn. En dat er eigenlijk veelal niets goed of slecht is, maar dat het vaak te maken heeft met een waarde oordeel. Wat vind je zelf? Wat vinden je ouders? En hier zou ik veel met ze over willen praten.
Waardering
En natuurlijk ze ook waarderen voor wat ze doen en voor wie ze zijn. Een belangrijke basisbehoefte om te vervullen. Iedereen is altijd op zoek naar waardering van anderen. Je doet iets voor een ander en je vindt het fijn als een ander daar blij mee is. Door dit naar je kind uit te spreken in de vorm van complimenten word je kind in mijn ogen gelukkiger. Het is ook belangrijk dat je als ouder je kind waardeert om degene wie hij of zij is. Deze waardering uitspreken laat ze ook zien wat je als ouder belangrijk vindt: normen en waarden, maar ook eigenschappen van je kind.
Naast de waardering die je als ouder toont voor je kind, vind ik het ook van belang dat kinderen leren te waarderen wat ze hebben en dat niet alles vanzelfsprekend is. Ik hoop dat ik mijn kinderen niet te veel zal verwennen. Alhoewel verwennen met liefde en gezelligheid... dat kan nooit kwaad!
Begrip
Begrip tonen voor je kind kan soms lastig zijn omdat je jezelf wel moet kunnen indenken hoe je kind denkt. Doordat je als volwassene soms op een heel ander denkniveau zit, kan je daarom wel eens vergeten dat een kind misschien niet zo denkt en zo kan je soms teniet doen aan deze basisbehoefte. Ik zou graag begrip willen tonen voor de gevoelens en gedachtes van mijn kind en hier de tijd voor willen nemen om er met ze over te praten. Ook door begrip te tonen voor bepaalde situaties hoop ik dat ik een goed voorbeeld voor ze ben, zodat zij ook hun empathisch vermogen leren te ontwikkelen en begrip tonen tegenover anderen.
Respect
Hier luidt het mooie spreekwoord: ''wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet gij dat ook een ander niet'''. Het houdt in dat je niets bij een ander moet doen, wat jezelf ook niet wil dat je overkomt. En hou rekening met een ander zijn of haar gevoelens. Zeg niets kwetsend, ook al kan dat in emoties lastig zijn. Ik wil mijn kinderen respect leren door zelf met respect om te gaan met mensen, dieren en dingen. Zo hoop ik het goede voorbeeld voor ze te zijn. Ook vind ik het van belang dat mijn kinderen leren netjes te praten tegen anderen. Dit leren ze door ons als voorbeeld te nemen, maar ook door ze hierin te sturen. Uitleggen hoe je dingen kunt vragen.
Tot slot kan ik eindigen met de spreuk: "Liefde is.... altijd de behoeften van je kinderen voorrang geven".
Ik ben benieuwd hoe jullie als ouders invulling geven aan deze basisbehoefte en misschien leuk om tips of ervaringen met elkaar te delen. Reageer gerust!


Bij ons op de koelkast hangt naast talloze foto's een blaadje waar deze behoeftes te lezen zijn. Zo hebben we elke dag, als we even in de koelkast moeten zijn, een remindertje aan deze behoeftes.

Reactie plaatsen
Reacties